Priprema aplikacije za Marketplace

U ovom postu ću pisati o pripremi aplikacije za slanje na Marketplace.

Načini submit-iranja aplikacije

Aplikaciju je moguće submitirati direktno putem Windows Phone Marketplace web stranice ili nekog od partnera u “Microsoft Global Publisher Program” npr. AppaMarket, YallaApps.

Ukoliko se aplikacija submit-ira direktno putem WP Marketplace stranice pratite ovo uputstvo.

U slučaju da koristite AppaMarket pogledajte ovaj post.

Obavezna literatura

Iako je ovaj dokument poželjno pročitati i prije samog razvoja za WP, (ponovno) čitanje prije slanja aplikacije na certificiranje je obavezno.

Zaista je esencijalno da pročitate ovaj dokument, tu je sve bitno na jednom mjestu što se tiče pravila koja aplikacija treba da poštuje.

Testiranje aplikacije prije slanja na certificiranje

Za testiranje aplikacije prije slanja na certificiranje koristi se tool pod imenom Marketplace test kit, zatim se može koristiti Windows Phone performance analysis po potrebi.

Marketplace Test Kit

Test kit možemo naći u Project meniju. Za validne rezultate najbolje je koristiti WP uređaj pri ovim testiranjima, jer emulator neće ponuditi rezultate koji će biti prava slika performansa aplikacije.

Application details

U ovom tabu je potrebno unijeti grafiku aplikacije u naznačenim veličinama.

Automated tests

U ovom dijelu Test kit-a, aplikacija se testira na četiri načina, i obavezno je da sva četiri testa budu uredna.

Informaciju iz Capability Validation polja ćemo iskoristiti da podesimo mogućnosti aplikacije putem WMAppManifest.xml fajla. To ćemo uraditi tako što zakomentarišemo/uklonimo sve mogućnosti aplikacije osim onih koje su prikazane u  Capability Validation polju. U mom slučaju kao u code-u ispod:

Monitored tests

U ovom dijelu aplikacija se testira u realnim uslovima.

U Launch time testu se testira vrijeme pokretanja aplikacije. Preporučljivo je da to bude ispod 5 sekundi (osim ako se na radi u igri), u suprotnom je moguće da aplikacija zbog toga ne prođe certifikaciju. Moguće je da ova vrijednost nije tačno izmjerena, tako da, provjerite ručno ovaj podatak.

Peak memory consumption test se odnosi na količinu memorije koju aplikaciju zauzme pri izvršavanju. Limit za uređaje sa >512 MB RAM memorije je 90 MB po aplikaciji, dok za 256 MB uređaje taj limit je 60 MB po aplikaciji.

Application closure test se odnosi na testiranje da li se desi korektan izlazak iz aplikacije. Kako je moguće staviti code koji se može izvršavati na izlasku iz aplikacije, ovdje se testira da li taj code radi ispravno.

U Use of Back Button testu se provjerava da li hardverska Back tipka radi ono što je predviđeno.

Manual tests

U ovom dijelu je moguće ručno testirati aplikaciju na mnogo načina o kojima nema mjesta ovdje da se pojedinačno piše. Svakako preporučujem da se ovi testovi izvrše, kao i da se izvrše izmjene na aplikaciji u skladu sa rezultatima testova.

Windows Phone performance analysis

Ovaj tool se pokreće iz Debug menija. Korištenje toola je prilično jednostavno, ali u svakom slučaju preporučujem, posebno u slučajevima kada aplikacija trza, štopa i slično. U tim slučajevima ovaj tool može ukazati na dijelove aplikacije koji takvo ponašanje prouzrokuje.

WMAppManifest.xml fajl

Ovaj fajl je vrlo važan za uspješno certificiranje aplikacije. Bitno je provjeriti sve podatke u ovom fajlu i naravno, kao što sam naveo iznad, podesiti mogućnosti aplikacije u skladu sa rezultatima testiranja putem Marketplace test kit-a.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s