AppaMarket – Submitiranje aplikacije na Windows Phone Marketplace

U ovom postu ću objasniti kako submitirati aplikaciju na Widnows Phone Marketplace putem AppaMarket-a.

Ukoliko se niste registrovali na AppaMarket, ovdje možete saznati kako da to uradite.

Submit aplikacije putem AppMarketa je vrlo jednostavan i radi se u nekoliko jednostavnih koraka.

Prije submita na Marketplace svakako preporučujem da pročitate post o pripreme aplikacije za submit, kao i post o najčešćim greškama koje dovode da aplikacija bude odbijena.

Korak 1

Pročitajte i prihvatite AppaMarket uslove korištenja.

Korak 2

Kao što se vidi na slici ispod, u prvom koraku je potrebno unijeti ime aplikacije, uploadovati .xap fajl…

Obratite pažnju na polje Tester notes. U ovo polje unesite bilo koje napomene koje mislite da su bitne za testere aplikacije. Na slici ispod možete vidjeti kako sam iskoristio to polje da unesem login podatke potrebne da se aplikacija testira, u suprotnom aplikacija ne bi prošla certifikaciju jer Microsoft testeri ne bi mogli izvršiti kompletno testiranje aplikacije.

Korak 3

U ovom koraku je potrebno unijeti naslov aplikacije (isto kao i naziv aplikacije u prethodnom koraku), kategoriju, opis…

Savjetujem da unesete puni opis aplikacije u Detailed description polje, a da Featured app description polje ostavite prazno iz razloga što pri unosu teksta u oba polja isti se ne formatira ispravno pri prikazu opisa aplikacije na Marketplace-u ili Featured app description ne bude uopće prikazan. U opisu appa Tricky Alarm sam cio opisni tekst unio u Detailed description polje, a na stranici te aplikacije možete vidjeti kako je formatiran tekst (kao da sam unio Featured app description).

Možda se pitate zašto sam se raspisao oko unosa opisa u Detailed i Featured app description polja?

Iz prostog razloga što ako ne unesete ispravan opis, ili opis ne bude formatiran na željeni način, vjerovatno ćete željeti izvršiti mali update aplikacije, samo da to ispravite, ali bitno je znati da update aplikacije košta 6 funti i poslije submita update-a, na objavu update-a se čeka oko 5 radnih dana (kao da je app prvi puta submitovan).

Ukoliko je aplikacija na nekom od lokalnih jezika, u prvoj rečenici opisa to naznačite, zatim u daljem opisu aplikaciju opišite i na engleskom i na lokalnom jeziku.

Korak 4

U ovom koraku je potrebno uploadovati grafiku u zadatim veličinama.

Korak 5

Ovdje je potrebno unijeti cijenu aplikacije, zatim označiti da li aplikacija podržava Trial mode, i označiti da li aplikaciju objavljujemo na cijeli Marketplace.

Naravno, Trial mode čekirati samo ako je cijena aplikacije veća od 0$ i ako je Trial mode implementiran u samoj aplikaciji.

Kako WP Marketplace u Bosni i Hercegovini nije podržan, svakako čekirati Wordwide Distribution. U slučaju da ova stavka nije čekirana aplikacija će bit objavljena samo na Marketplace Velike Britanije (zato što je AppaMarket registrovan u Velikoj Britaniji).

Korak 6

U ovom koraku možete vidjeti Summary svega dosada unesenog. Svakako čekirajte stavku Automaticaly publish to Marketplace after passing certification.

Nakon što kliknete na Next bićete redirektovani na stranicu na kojoj trebate potvrditi da AppaMarket može iskoristiti 30 kredita za submit aplikacije na Marketplace. Kada ste to uradili, strpite se nekoliko dana (najčešće oko 5 radnih dana) i aplikacije će ubrzo biti dostupna svima putem Windows Phone Marketplace-a.

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Priprema aplikacije za Marketplace « nedim laletovic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s